Брандиране на автомобили

Брандиране на автомобили

бренд авто варнаВ съвременните условия на динамичен живот и заливащата ни информация, фирмите са принудени да търсят най-запомнящия се вид реклама. Брандирането на автомобили се отнася към един от най-ефективните начини да представиш своята компания, стоки и услуги. Брандираният автомобил е движещ се обект, който попада в полезрението на най-обширната аудитория. Цената за брандиране на кола не е много висока, а ефектът от рекламата е огромен.

Защо рекламата върху автомобил е толкова ефективна?

 1. Първо, това е прекрасен начин да заявиш, че търговската марка е достъпна за хората, в това число за потенциалните партньори и клиенти. Логото и фирмените графични елементи, нанесени върху автомобила, правят бранда познат.
 2. Второ, рекламното послание върху транспорт обхваща много широка целева аудитория. Рекламата ще бъде забелязана и от пешеходците, и от шофьорите, и за разлика от друг вид реклама, за да се запознаят с информацията, не им се налага да правят допълнителни действия, като например, търсене в интернет, купуване на преса или посещаване на панаири.
 3. Трето, брандираното превозно средство е мобилно, и за разлика от статичната реклама, то привлича повече погледи. Автомобилът, привличайки внимание, може да присъства навсякъде, дори на най-неочакваните места. Рекламодателите често паркират своите брандирани коли на места с голямо съсредоточаване на потенциални клиенти – на специализирани пазари, край изложбени центрове, на търговски улици. Ако паркирането на колата не нарушава правилата, то за такава мобилна реклама не се налага да се плаща нищо.
Внимание! Тъй като рекламата върху автомобила е подвижна, тя способства максимално да се обхване целевата аудитория.

автоТъй като брандирането може да стане практически върху всякакво превозно средство, то такъв тип реклама е актуална за фирми от всички сфери и с всякакъв автопарк. Но трябва да се има предвид, че за да бъде надписа качествен и траен, е необходимо прецизно да се разработи макетът на дизайна и да се изберат подходящи технологии на брандирането, като се взима под внимание формата на превозното средство. Най-често се използват следните видове технологии:

автоОблепване на автомобила с фолио

Облепването на колата с фолио е най-популярната технология на брандирането върху превозно средство благодарение на своята икономичност и оперативната замяна на елементите от графичната композиция. Колата може да бъде покрита с цяло фолио, на което предварително се нанася изображение с помощта на широко-форматен печат, или да бъде облепена с отделни елементи, изрязани на плотера от различни по цвят фолиа. При нанасянето на композицията върху колата, трябва да се вземат под внимание всички неравности на повърхността и да бъде спазена технология при монтажа. Тогава рекламата няма да изгуби своя първоначален вид в процеса на експлоатацията. Днес на пазара има огромен избор на фолиа. Фирмите-производители на фолиа дават гаранция от 1 до 3 години трайност. Но на практика рекламата върху фолио има по-дълъг живот.

Внимание! При апликиране на автомобила с фолио важно е да бъдат спазени всички технологични етапи.

рекламаРисуване върху коли

Рекламата върху кола може бъде нарисувана. Обикновено за тази цел използват аерограф. Преимуществото на този вид брандиране е минимален процент брак. Но трябва да се взима предвид, че рисуването не е най-добрият вариант в случаите на нанасяне на еднотипни изображения върху няколко коли. Използването на бои за рекламни цели не е много разпространено, защото е много по-скъпо от фолиото и е трудоемко, ако трябва да се покрива голяма площ. Освен това, изображението може да се промени или да се махне доста по-трудно. Аерографията най-често се използва за лични автомобили.

Реклама върху покривала за товарни автомобили

Покривала за камиони обикновено се изработват от плат за банери. Изображението се печата директно върху платното по предварително съставен макет. Ако се налага замяна на част от рекламната информация, а покривалото е още годно, то изображението се печата върху материал, близък по плътност до оригинала, и след това се залепя към покривалото. Този способ е по-евтин, отколкото да се напечата надписа отново, но е по-малко траен.

Етапи на работата при брандиране на превозно средство

Брандирането на превозно средство, независимо дали това е лична или служебна кола, най-добре да се повери на професионалисти. Нанасянето на изображението изисква определени навици и опит.
За да не бъде резултатът разочароващ, необходимо е да се спазят следващите етапи на работа:

 1. Детайлно съставяне и утвърждение на техническото задание, което включва както творческите изисквания относно дизайна, така и техническите изисквания към производството на автомобилна реклама.
 2. Извършване на точни измервания на колата. Освен габаритните размери, трябва задължително да се отбележат всички издатини и неравности на повърхността.
 3. Разработка на дизайна и адаптация на фирмения стил към конкретен носител на реклама.
 4. Утвърждаване на макета, по който ще бъде извършен монтаж на изображението.
 5. Подготовка на макета за печат или плотерно рязане в съответствие с особеностите на избраната технология.
 6. Печат върху банер или фолио, плотерно рязане на графични елементи от композицията, изработка на шаблони.
 7. Цялостно почистване на каросерията на автомобила от мръсотии и прах, обезмасляване на повърхността.
 8. Ако се нанася фолиото, се извършва подготовка за монтаж. Облепването трябва да се извършва в специално пригодено за тази цел помещение, където се контролира необходимата температура и нивото на влага.
 9. Предаване на брандирания автомобил на клиента.

брендирование автоСпециалистите в нашата фирма гарантират професионално брандиране на всички видове транспорт. Качествено нанесените изображения, най-съвременните материали и стриктното изпълнение на всички технологични етапи гарантират дълготрайност на Вашата реклама върху автомобили.
Таксита, автомобили, осигуряващи доставка на стоки, медицински и друг специализиран транспорт, служебни коли и коли за тест-драйв – всичките тези превозни средства имат нанесена символика. Това още един път доказва, че брандирането на коли е наистина работеща реклама!

Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани, с цел подобряване на услугата.