Билбордове в България

Билбордове

билборд варнаБилбордовете са популярен вид външна реклама, който представлява правоъгълна конструкция с внушителни размери: стандартният размер на билборда е 3х4 м, но често се срещат и други размери. Конструкцията представлява рама, която може да бъде изработена от шперплат или стомана. Тя има покритие, което обикновено е устойчиво на влияния от околната среда и способно да издържи всякакви неблагоприятни метеорологични условия. Рамковата конструкция се крепи върху опора на височина, осигуряваща максимален обзор, защото основната функция на билборда е да информира за продукти, услуги или промоции.

Текстът на рекламното съобщение се отпечатва върху банерно платно и се обтяга върху рамката.
За да се вижда рекламата през нощта, към рамата понякога се монтират специални светлини под формата на прожектори. Въпреки, че билбордове с подсветка са по-скъпи, тяхната ефективност е по-висока, поради факта, че рекламата работи и през нощта, обхващайки по-голяма целева аудитория.

Внимание! Подсветката на билборда осигурява по-голям обхват на целева аудитория.

Ефективност на билборд рекламата

Думата билборд произлиза от английските „bill” – “обява” и «board» — «дъска». Тъй като преди време американските компании широко практикували поставяне на рекламните обяви върху стените на дървените постройки, възниква една нова дума «billboard».

Използването на билбордове за външна реклама е много ефективно, тъй като дава възможност за решаване на най-различни маркетингови и комуникационни задачи:

  • билборд варнаБързо запомняне на бранда при планиране на рекламната кампания с висок имидж;
  • Голямо покритие на аудиторията при информиране за нов продукт или услуга;
  • Билбордовете са гарантиран ефект от социалната реклама;
  • Възможност да се дават под наем на частни лица за публикуване на лични поздрави по повод юбилей, рожден ден и други значими събития.

Най-предпочитаното местоположение на конструкциите на външна реклама са магистрали, площади, фасади на градските съоръжения. На тези места видимостта на рекламното послание е максимална. Но независимо от факта, че рекламата върху билборда е много ефективна, тя е скъпа и понякога изисква допълнителни одобрения в общините.

Внимание! Билборд-рекламата работи максимално ефективно на места с голяма концентрация на хората и интензивен трафик.

Предимства на реклама върху билбордове

Брой странибилборды

Най-разпространените са едностранни или двустранни билбордове. Ако конструкцията е двустранна, то нейната лицева страна, която е разположена перпендикулярно към пътя и е обърната към потока на автомобилите или пешеходците, се маркира с буква „А”. Рекламата на тази страна обикновено е по-скъпа, тъй като попада в полезрението на по-голямо количество хора. Обратната страна на конструкцията, „страна Б”, е по-малко видима и съответно е по-евтина.

Ако билбордът е разположен на разделителната линия на пътя, то ефективността на рекламното послание и на двете страни е еднаква.
Тристранните конструкции имат формата на триъгълник. Тези конструкции се слагат на места с добра видимост от всички страни, като например, кръстовища и открити пространства.

Форма на конструкцията

Стандартният билборд има правоъгълна форма с размери 300 мм х 400 мм. На магистралите с интензивен автомобилен поток монтират мегабордове – 400 мм х 1200 мм или суперсайт – 500 мм х 1500 мм.
За да се привлече вниманието на аудиторията, понякога се използват нестандартни решения във вид на фигурни плоски или обемни елементи, излизащи извън правоъгълна рама, които се наричат екстендери. За тяхната изработка се използва дърво, пластмаса, метал, банерно платно.

Внимание! Екстендер – ефективен начин за привличане на вниманието към билборда.

Обхват на целева аудитория

Основна целева аудитория, към която е насочена билборд рекламата – е потокът на пешеходци и автомобили. На пешеходните улици рекламното съобщение може да съдържа повече текстова информация, тъй като всеки минувач има възможност да я прочете. Най-предпочитани са зоните с масово съсредоточаване на хората – край супермаркети, пазари, стадиони.

Ако билбордът е насочен към шофьори и пътници, трябва да се взима предвид средната скорост на движение на превозното средство – около 50 км/ч. Това означава, че рекламното послание може да бъде визуализирано максимум за 7-10 секунди. По тази причина рекламната композиция на билбордове, разположени край магистралите, трябва да се състои от ярки изображения с минимум текст.

Голямо значение има и мястото на разположение на конструкцията. Максимална ефективност има рекламата в зоните с ограничено движение на скоростта: спирки, светофари, полицейски постове и др.

Рекламна агенция „Volik Group“ изработва ефективни проекти и отдава под наем билбордове във Варна и цялата страна за да може бизнесът Ви да достигне още по-висок обхват на Вашите потенциални клиенти.

 

Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани, с цел подобряване на услугата.